Istnieje niezliczona ilość deserów i ciast wykonanych z czekolady, która jest niewątpliwie bardzo wszechstronnym składnikiem i tak popularnym, że wyobraźnia wydaje się nie mieć żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o jej stosowanie. Jednak najbardziej udane receptury łączą w sobie uzależniającą moc czekolady z prostym przygotowaniem, i tak właśnie dzieje się z tym deserem.
To trójkolorowe ciasto ma wszystko, ponieważ jest oczywiście pełne czekolady, jego kremowa konsystencja jest najbardziej apetyczna, a także bardzo łatwe w przygotowaniu. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na czekoladę, ponieważ poza tym, co już wspomniałam, wygląda fantastycznie i można go łatwo ozdobić i wygląda świetnie.
Składniki (forma o średnicy 20 lub 22 cm)
Składniki do bazy ciasta:
200 gram biszkoptów.
60 gram masła niesolonego.
20 gram mleka.
150 gam każdego rodzaju czekolady (150 gram gorzkiej czekolady, 150 gram czekolady mlecznej i 150 gram białej czekolady).
200 ml bitej śmietany (minimum 35 % tłuszczu)
200 ml mleka.
1 saszetka z twarogiem w proszku.
Do dekoracji:
Trochę odtłuczonego kakao w proszku.
Mały kawałek każdej z 3 czekolad.
Jak krok po kroku wykonać ciasto:
Zgnieć biszkopty. Możesz położyć je na talerzu i zmiażdżyć podstawą talerza lub użyć robota kuchennego. Jeśli lubisz grudki ideałem jest użycie np. wałka.
Do małej miseczki włóż masło i podgrzej je w mikrofalówce przez kilka sekund, aż praktycznie się roztopi. Nie należy czekać, aż będzie całkowicie płynne, ponieważ może eksplodować w mikrofalówce, najlepiej wyjąć je, gdy pozostaną jeszcze jakieś kawałki, wymieszać trochę łyżką i po kilku sekundach też się rozpadnie w całości.
Wlej mleko do masła i wymieszaj je trochę.
Rozdrobnione ciasteczka włóż do miski, zalej je masłem i mlekiem i dobrze wymieszać. Zwykle używam do tego robota kuchennego.
Masę wkładamy do formy, w której będziemy przygotowywać ciasto i rozprowadzamy łyżką. Następnie umieść formę w lodówce tak, aby ciasto stało się bardzo zimne i trwałe.
Teraz przygotuj pierwszą warstwę czekolady, dwie pozostałe przygotowujesz dokładnie w ten sam sposób. Możesz zacząć od tej czekolady, którą chcesz, w tym przypadku wybrałam ciemną czekoladę, potem mleczną, a na końcu białą.
Śmietanę (200 ml) z połową mleka (100 ml) włóż do rondla na średnim ogniu. Kiedy zacznie się gotować, dodaj ciemną czekoladę w kawałkach i gotuj tak, aby całkowicie się rozpłynęła.