Badania wykazały, że ciemna czekolada może pomóc chronić mózg przed chorobami neurologicznymi.
Czekolada jest bardzo dobry dla serca, dzięki zawartości antyoksydantów. Jedzenie gorzkiej czekolady pomaga w rozszerzaniu tętnic i ułatwia przepływ krwi, a także pomaga zapobiegać gromadzeniu cholesterolu na ścianach tętnic.
Wierzcie lub nie, czekolada może być świetnym sojusznikiem dla tych, którzy chcą schudnąć. Żywność ta może stanowić wsparcie, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i mocy nasycania. Większość czekolad zawiera jednak dużo cukru, dlatego konieczne jest zaplanowanie spożycia z pomocą dietetyka.
Składniki na czekoladowe brownie
Jedzenie czekolady w czasie ciąży pomaga zapobiegać stresowi (badania te dowiodły tego u kobiet ciężarnych).
Jest ona stosowana w wielu produktach kosmetycznych, ponieważ, jak wynika z badań, polifenole mają właściwości korzystne dla zdrowia skóry.
Uważa się, że ciemna czekolada może pomóc kontrolować i zapobiegać kaszleniu.
Przeciwutleniacze w czekoladzie pomagają nam zachować młodość.
Flawonoidy obecne w czekoladzie mają dużą moc zwalczania i zapobiegania działaniu wolnych rodników w organizmie. Dlatego mówi się, że czekolada może pomóc w zapobieganiu chorobom i przyczynia się do regeneracji komórek. Jak powiedzieliśmy, są eksperci, którzy minimalizują te działania w ludzkim ciele.
Kakao w czekoladzie zawiera kwas oleinowy, który jest rodzajem tłuszczu, który może pomóc zwiększyć poziom dobrego cholesterolu.
Wysokiej jakości czekoladę, bogatą w kakao, jak najbardziej warto jeść. Unikam wyrobów czekolado-podobnych.